Coacăzul

Răspândit în toată Europa, coacăzul sălbatic poate fi întâlnit în special pe malurile apelor, în soluri argiloase și umede. Specia este adaptată și la noi în țară unde este cultivată pentru proprietățile deosebite datorate conținutului bogat în vitamine și minerale.

Există trei varietăți mai cunoscute ale acestui arbust fructifer: coacăzul roșu, coacăzul alb și coacăzul negru.

Coacăzul se prezintă sub formă de tufă, fructele cresc grupate în ciorchine, boabele sunt sferice, zemoase, cu gust acrișor.

Ca extract gemoterapic sub formă de tinctură din muguri de coacăz este recomandat în ameliorarea sindroamelor alergice, inflamatorii, în infecții gripale și respiratorii, precum și în afecțiuni ale aparatului genito-urinar.

Fructele conțin un complex de nutrienți prețioși pentru sănătate. Fiind sărace în calorii sunt recomandate în dietele alimentare, bogate în fibre, coacăzele reglează tranzitul intestinal.

 

Coacăzele reduc riscul afecțiunilor cardiovasculare. Potasiul regăsit în cantități importante în aceste fructe reglează tensiunea arterială. Vitamina C întărește sistemul imunitar. Magneziul joacă un rol important în funcționarea sistemului cardiovascular, a sistemului nervos și muscular.

Un consum regulat de coacăze negre poate preveni instalarea cancerului, a bolilor inflamatorii și neurologice.

Fructele pot fi consumate în preparate culinare, cocktailuri, gemuri, sosuri, prăjituri.

Fructele congelate își păstrează o mare parte din proprietăți și pot fi consumate tot timpul anului.

You may also like...

Leave a Reply