Murul (Rubus fruticosus)

Murul este un arbust peren care crește în zonele deluroase, la marginea pădurilor, în poieni, în lunci și pe malul apelor curgătoare. Lăstarii pot atinge înălțimi între unu și trei metri, cu tulpina arcuită acoperită cu ghimpi.

Frunzele au marginile neregulate, florile sunt albe sau roz si înfloresc în lunile iunie-august, fructele sunt cărnoase, mari și dulci la maturitate și pot fi culese până în luna octombrie.

Este una dintre cele mai vechi plante medicinale cu originea în Orient, mărturiile asupra folosirii ei în medicină datând din vremea lui Hipocrate.  În prezent cuprinde peste 100 de specii și peste 1000 de varietăți hibride.

Murele contin numeroase substanțe nutritive, vitamine, minerale, antioxidanți și fibre alimentare, care sunt esențiale pentru o sănătate optimă.

Murele au cantități semnificative de flavonoizi, taninuri și acizi. Compușii antioxidanți pot avea beneficii importante în creșterea imunității, în boli inflamatorii și neurologice, de asemenea, încetinesc procesul de îmbătrânire.


Conțin o cantitate importantă de vitamina C (100 g de fructe conțin 35% din doza zilnică recomandată), precum și o cantitate mare de minerale cum ar fi potasiu, mangan, cupru și magneziu.

Murele conțin puține calorii și previn retenția de lichide astfel încât consumaţi cu încredere acest fruct dacă sunteți la dietă. Sucul din fructe este revigorant și tonifiant și se recomandă și în perioadele de convalescență.

Fructele ajută la combaterea diareei, gastroenteritei, colitei și crampelor menstruale. În afecțiuni bucalo-faringiene are un efect benefic asupra aftelor (răni in gura), gingivitei (inflaţia gingiei), stomatitei (inflamarea mucoasei bucale), faringitei și amigdalitei.

Infuzia de frunze de mur este folosită şi pentru reglarea ciclului menstrual şi a tulburărilor hormonale specifice menopauzei.

You may also like...

Leave a Reply