Ghimbirul (Zingiber officinale)
Ghimbir este numele dat unei plante erbacee din regiunile tropicale, cu rizom aromatic bogat în uleiuri eterice. Este o specie perenă care are nevoie de o temperatură ridicată și constantă precum și de o umiditate permanentă pentru a se dezvolta corespunzător.
Rădăcina de ghimbir are o formă neregulată, contorsionată și nodurosă, substanțele active importante pe care le conține ghimbirul sunt compuși specifici numiți gingeroli, fenoli și ulei volatil.
Ghimbirul este deosebit de apreciat în bucătăriile orientale și asiatice pentru că este un condiment versatil, fiind folosit în absolut toate tipurile de preparate, de la sosuri, supe și feluri principale, până la deserturi și băuturi.
Ghimbirul are proprietăți medicinale deosebite. Ceaiul de ghimbir este recomandat în răceală pentru că provoacă o senzație puternică de încalzire a corpului, respectiv un efect sudorific pregnant. Are un efect benefic în tuse persistentă, răgușeală,în inflamațiile gâtului, sinuzite și congestii respiratorii.
Este calmant în durerile abdominale, ajută în procesul de digestie, elimină balonarea și starea de greață și neutralizează toxinele.
În industria parfumurilor, grație uleiului esențial pe care îl conține, rădăcina de ghimbir emană un parfum de lămâie piperată și conferă astfel căldură și personalitate parfumurilor.
În China se folosește în formă proaspătă ca stimulent în tratamentul alopeciilor (cheliilor). De asemenea, există loțiuni cu ghimbir pentru tonifierea și revitalizarea părului.
Loțiunile de corp pe bază de ghimbir au efect de întinerire, hrănesc pielea și îi conferă finețe și suplețe. Ghimbirul este prezent și în formule revitalizante ale cremelor de față.
În medicina alternativă, terapeuții folosesc uleiurile aromatice de ghimbir pentru masarea zonelor unde se acumulează tensiuni negative: tâmplă, ceafă, încheieturi.
Ghimbirul are și proprietăți afrodisiace, stimulative, tonifiante, acționând prin grupul de compuși numiți gingeroli, asupra sistemului nervos.