Vița de vie (Vitis vinifera)
Originară din regiunea mediteraneană, Europa Centrală și Asia, vița de vie este o liană care poate atinge înălțimi de zeci de metri. Frunzele se prezintă sub formă de lobi și diferă ca formă în funcție de specie. Fructele sunt bace, dispuse în ciorchine cunoscut sub numele de strugure.
Specia sălbatică a viței de vie crește de obicei în păduri umede și pe malurile apelor curgătoare. Strugurii sălbatici au fost recoltați de oameni din vremuri străvechi. De mii de ani, fructul este cules atât pentru peoprietățile medicinale, cât și pentru cele nutriționale, istoria lui fiind strâns legată de cea a vinului.
Vechii egipteni aveau plantații de viță de vie și stăpâneau tehnici de fabricare și păstrare a vinului. De-a lungul timpului, vita de vie a suferit modificări ca rezultat al încrucișărilor repetate. Fiind cultivată la scară largă au apărut multe soiuri mai roditoare, hibrizi rezistenti la boli și dăunători.
De la vița de vie se folosesc în scop terapeutic atât strugurii copți cât și cei verzi, frunzele și seva.
Frunzele viței de vie conțin taninuri, rășini, vitamine și minerale. Ele scad colesterolul, reglează tensiunea arterială, au acțiune astringentă, hemostatică, antidiareică și antioxidantă. Preparatele din frunze sunt indicate și în tulburări de menopauză, combaterea obezității, constipație și cosmetică.
Fructele (strugurii) au efect nutritiv, vitaminizant, remineralizant, laxativ, tonic nervos, decongestiv hepatic și antioxidant. Sunt recomandate în afecțiuni cardiovasculare, boli respiratorii, renale , boli digestive, hepatice și în cosmetică. Sucul din fructul necopt are acțiune antiseptică și antimicrobiană. Fructele uscate (stafidele) se folosesc în tratarea constipației.
Seva viței de vie este folosită în mod tradițional pentru tratarea bolilor de piele, a petelor pigmentare și a eczemelor.
Extractul din sâmburi de struguri acționează asupra celulelor nervoase.
.Uleiul obținut prin presarea la rece are un puternic efect antioxidant contribuind la menținerea elasticității vaselor de sânge și la scăderea colesterolului.De asemenea, se folosește în cosmetică. Hrănește pielea și ajută la menținerea elasticității, previne și reduce ridurile.
Extractul din muguri de viță de vie tratează reumatismul articular și artrita. Este antianemic și imunostimulator.