Amarantul (Amaranthus)

Amarantul este o plantă viguroasă, foarte rezistentă și ușor adaptabilă la condițiile vitrege de mediu. Sunt peste 60 de specii care fac parte din familia Amanthaceae și pot fi regăsite pe toate continentele, deși multe dintre ele sunt considerate buruieni.

Crește spontan, dar sunt și specii cultivate pentru semințele și frunzele comestibile, sau în scop decorativ. La noi în țară întâlnim frecvent specia cunoscută sub numele popular de știr, folosită la nutriția animalelor.

Istoria amarantului începe în vremuri aztece. Populația aztecă cultiva și consuma această plantă atribuindu-i proprietăți magice. Foloseau planta în ceremonii închinate zeilor și consumau turte dulci din semințe de amarant sau preparate din făină. Chiar si în zilele noastre, amarantul se consumă în același mod în America de Sud și Centrală. Un consum important întâlnim și în Asia și India.

Utilizarea amarantului in nutriție este variată. Este folosit ca legumă, frunzele tinere pot fi consumate în salate sau diverse preparate. Semințele se pot consuma preparate sau sub formă de făină. Din semințe se extrage un ulei foarte benefic în afecțiuni cardiovasculare, diabet, inflamații ale sistemului genito-urinar, anemie, imunitate. Ceaiul de amarant este utilizat ca supliment alimentar pentru un aport ridicat de substanțe minerale, asigurând remineralizarea și regenerarea organismului.

Cantitatea de nutrienți din semințele de amarant este impresionantă, fiind considerată o pseudocereală.  Conține nouă aminoacizi esențiali printre care și lizină, un compus care nu se regasește în alte cereale.

Semințele de amarant sunt considerate mai nutritive decât grâul, porumbul sau orezul. Ele conțin proteine, fibre, fier, seleniu,calciu, vitamina B,și E, fosfor și squalene, un compus natural cu rol cheie în sinteza colesterolului și un antioxidant de excepție. Proteina din amarant este considerată a fi una dintre cele mai complete proteine vegetale.

Semințele de amarant pot fi consumate prăjite sau preparate în diverse moduri și, datorită conținutului bogat în nutrienți, pot fi folosite ca hrană de bază in alimentație. Semintele de amarant nu conțin gluten, putând fi consumate și de către cei care suferă de boala celiacă.

You may also like...

Leave a Reply