Busuiocul (Ocimum basilicum)

Busuiocul este o plantă aromatică foarte apreciată, fiind folosită încă din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale, dar și pentru gustul deosebit  Este originară din Asia tropicală, varietăti diferite ca aspect, culoare sau aromă întâlnim și în  Europa.

Cea mai întâlnită și folosită varietate de busuioc poate crește între 20–60 de cm înălțime, are frunze de culoare verde deschis, fllori albe și un miros puternic dulceag-înțepător.

Busuiocul dulce este renumit pentru utilizarea lui în mâncărurile italiene. Alte varietăți cunoscute sunt busuiocul grecesc, cel thailandez (utilizat în bucătăria specific asiatică), și cel mexican cu aromă si miros de scorțișoară.
Eugenolul este un compus organic uleios și foarte aromat  care se regăsește în uleiurile volatile din anumite specii vegetale precum cuișoare, dafin, scorțișoară și este cel care dă aroma specifică. Valoarea nutrițională a busuiocului este dată de conținutul bogat în vitamina A si K, fier, mangan, calciu, zinc și potasiu.

Deși folosit în special în uz culinar, busuiocul reprezintă un remediu natural in tratarea diverselor afecțiuni precum bronșită, febră, gută, afecțiuni gastro-intestinale și infecții urinare, fiind și un excelent stimulator al poftei de mâncare.

Datorită principiilor active, busuiocul este puternic antibacterian. Infuzia preparată din frunzele acestuia ajută la tratarea problemelor gastro-intestinale din cauze infecțioase. Apa infuzată cu frunze de busuioc poate rămâne proaspătă mult timp, principiile active din plantă distrugând eficient bacteriile.

Ceaiul și extractul de busuioc au efect diuretic și antiinflamator, susțin funcțiile renale și curăță rinichii de toxine.
Consumul regulat, dar în cantități mici, are un efect relaxant, reduce stresul și stimulează producția de endorfine.

Busuiocul are un efect antiinflamator și antioxidant. Cu un continut ridicat în taninuri și flavonoide previne îmbătrânirea prematură a celulor și apariția unor boli degenerative.
⁰Înțepăturile de insecte, rănile și eczemele se pot trata cu tinctură  sau  comprese cu frunze de busuioc.

You may also like...

Leave a Reply