Cătina (Hippophae rhamnoides)

Cătina este un arbust ramificat și spinos care crește de la deal până în regiunile muntoase, putând atinge înălțimi de la 2 până la 5 metri. Crește sontan, dar sunt și zone întinse cultiivate in scop medicinal, în industria alimentară, în cosmetică, dar si ca plantă ornamentală.

Importanța speciei este dată de fructele bogate în vitamine, proteine, aminoacizi esențiali, precum și acizi grași.Fructele de cătină sunt de culoare portocalie, sub formă de boabe cu un gust acru-amărui. Se recoltează din luna august până la sfârșitul lunii octombrie. Proprietăți benefice intâlnim și în mugurii și scoarța arbustului fructifer.

Câtina conține foarte mulți compuși nutritivi, conținutul de vitamina C este de 10 ori mai mare decât al citricelor, motiv pentru care se recomandă pentru creșterea imunității și in perioadele de convalescență.

Bogată în flavonoide si acizi grași esențiali (betacaroten, omega) si vitamina E, catina are un efect antioxidant distrugând radicalii liberi. Cătina este cea mai importantă sursă de omega 7 esențială în menținerea sănatății părului, pielii si a unghiilor.

Cătina poate fi consumată în stare proaspătă, sub formă de ceaiuri, sucuri, gemuri, siropuri, lichioruri, dar poate fi uscată sau congelată, păstrànd principiile active.

Extractul uleios din fructe și semințe de cătină susține sănătatea inimii, fortifică pereții vaselor de sânge, reglează metabolismul, este un bun tonic și ajută în stările de suprasolicitare fizică și psihică.

Frecvent, cătina se consumă sub formă de preparat in amestec cu mierea. Se recomandă 1-2 lingurițe in fiecare dimineață. Combate răceala și gripa, optimizează sănătatea inimii și a ficatului, îmbunătățește digestia si are proprietăți antiinflamatoare.

Uleiul de cătină este folosit și în industria cosmetică pentru a trata probleme de tip dermatologic precum acneea, dermatita sau  eczemele și pentru a reface țesuturile afectate de acestea.

Cătina trebuie consumată cu moderație de către persoanele cu boli cronice pentru că poate încetini procesul de coagulare al sângelui, poate reduce nivelul zahărului din sânge și poate scădea tensiunea arterială.

 

You may also like...

Leave a Reply