Cimbrul (Satureja hortensis)
Cimbrul este o plantă perenă originară din ținuturi mediteraneene, foarte apreciată în Evul Mediu mai ales în gastronomie.
Crește pe aproape orice tip de sol, rezistă la secetă, dar este sensibilă la buruieni. Perioada cea mai potrivită de recoltare este aceea în care planta incepe să inflorească.
Ruda sălbatică a cimbrului, cimbrișorul (Thymus vulgaris) crește spontan pe pajiștile alpine și se folosește în medicina naturistă la prepararea ceaiurilor contra răgușelii și laringitelor.
Cimbrul este utilizat frecvent în gastronomie pe post de condiment datorită mirosului puternic aromatizat, dar și în medicina naturistă fiind un remediu eficient pentru numeroase afecțiuni.
Cimbrul are în compoziția sa numeroase substanțe active, vitaminle A,C și E benefice în stimularea imunității și sănatații pielii, potasiu și magneziu cu rol în menținerea in parametri normali a tensiunii arteriale și a sănătății inimii.
Planta uscată (partea aeriană a plantei) se folosește în infuzii sau tincturi cu rol benefic în combaterea bacteriilor și microorganismelor dăunătoare.
Cimbrul este o sursă bogată de antioxidanți și acizi grași care ajută la stimularea sistemului imunitar și încetinirea proceselor degenerative care apar la înaintarea în vârstă.
Planta are și o acțiune antivirală și antiinflamatoare. Simptomele in cazul tusei, laringitei, faringitei, bronșitei, pot fi diminuate cu ajutorul produselor pe bază de cimbru.Combinația de cimbru și cimbrișor sub formă de tinctură are proprietăți expectorante și antispastice.
Infuzia de cimbru este benefică și in tratarea enterocolitei și dischineziei biliare.Ea protejează mucoasa intestinală și reduce disconfortul în cazul balonării și fermentației intestinale.
Tinctura de cimbru are un rol important în reducerea retenției de apă din țesuturi, la scaderea colesterolului rău, la îmbunatățirea poftei de mâncare, în stările febrile și în relaxarea musculaturii după un efort fizic intens.