Coada șoricelului (Achillea millefolium)
Coada șoricelului este o plantă erbacee perenă, cu frunze penate și flori albe sau roz, cu un miros puternic și aromat. Este originară din Europa și vestul Asiei. Este întâlnită frecvent în zonele de câmpie, șes și zone montane. Crește spontan, dar există și zone cultivate de către producătorii de plante medicinale.
În medicina tradițională se folosesc părțile aeriene ale plantei (frunzele și florile), culese la ora prânzului atunci când arde soarele. În acel moment al zilei se regăsesc concentrate în plantă cantități impresionante de principii active: taninuri, uleiuri eterice, flavonoide și acizi organici.
Planta se regasește frecvent printre remediile fitoterapeutice si homeopatice, având multiple întrebuințări. Este un excelent cicatrizant. Vindecă leziunile cutanate de orice natură și ajută la refacerea mucoasei tubului digestiv. Este un remediu în durerile menstruale sau în cazul crampelor abdominale.
Coada-șoricelului favorizează mecanismele digestive și stimulează funcția hepatică implicată în detoxifierea organismului.
Flavonoidele echilibrează sistemul hormonal și diminuează simptomele din faza premenstruală.
La nivelul sistemului cardiovascular acționează ca un vasodilatator, scade presiunea arterială.
Reduce disconfortul care apare la nivelul venelor hemoroidale și al mucoasei anale.
Coada șoricelului imbunătățește procesul de digestie, crește capacitatea de eliminare a bilei în duoden, reduce spasmele și riscul de contaminare bacteriană care apare la nivelul căilor biliare și a tractului intestinal.
Se administrează intern sub formă de pulbere, macerat la rece, infuzie sau tinctură. Pentru a obține pulberea, planta uscată se macină fin cu o râșniță electrică. Se ia câte o linguriță rasă, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ține sub limbă timp de 10-15 minute, după care se înghite cu apă.
În uz extern se fac badijonări sau spălături locale cu macerat sau infuzie de plantă pentru favorizarea regenerării pielii și reducerea riscului sângerării.