Cozonac

INGREDIENTE (pentru 4 cozonaci):

  • 2 kg. făină
  • 10 gălbenuşuri
  • 4 albuşuri
  • 500 g margarină
  • 600 g zahăr
  • 800 ml.lapte
  • 100 g drojdie proaspătă
  • 5 fiole esenţă de rom
  • 4 plicuri zahăr vanilat
  • 1 lămâie (coaja)

Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.

UMPLUTURA:

  • 300 g miez de nucă macinat
  • 200 g rahat
  • 3 linguri cacao
  • stafide
  • 6 albuşuri
  • 200 g zahăr

MOD DE PREPARARE:

Într-un vas se topeşte margarina, apoi se adaugă laptele rece (doar 600 ml., restul de lapte va fi folosit la drojdie) şi gălbenuşurile. Se încălzeşte cu grijă amestecul, nu se opăreşte(38-40 grade C). Un amestec prea rece va face ca drojdia să nu crească, iar unul prea fierbinte o va opări. Se adaugă şi zahărul şi se amestecă până se dizolvă. Se bat un pic albuşurile şi se pun şi ele.

Între timp se dizolvă drojdia în laptele care a rămas (200 ml.). Se pun şi două linguriţe de zahăr pentru a accelera creşterea drojdiei.

Până creşte drojdia (aprox.10 min.), adăugaţi la amestecul cu margarină şi aromele. Păstraţi o fiolă de rom pentru umplutura cu nucă.

Cerneţi făina într-un vas mai mare, apoi faceţi un crater. Răsturnaţi primul amestec, adăugaţi şi drojdia crescută.

Amestecaţi cu grijă, încorporând lichidele în făină, apoi frământaţi cu încredere până face băşicuţe.

NU mai adăugaţi făină, chiar dacă vi se pare că mai trebuie. Dacă aţi respectat cantităţile, nu mai este nevoie. Veţi vedea că în scurt timp, aluatul se va desprinde cu uşurinţă de pe marginea vasului.

Puneţi aluatul la loc cald, ferit de curenţii de aer şi acoperiţi-l cu un prosop. Acesta va sta la dospit până i se va dubla volumul.

Între timp, pregătiţi umplutura. Miezul de nucă se amestecă cu cacao, zahăr, stafide, esenţa de rom. Se pun şi cele 6 albuşuri. Trebuie să obţinem o umplutură destul de uşor de întins. Dacă vi se pare prea tare, puteţi să mai puneţi puţin lapte. Tăiaţi şi rahatul.

După ce a crescut aluatul, împărţiţi-l în patru părţi egale. Întindeţi coca cu mâna, nu folosiţi alte instrumente. Altfel, v-aţi muncit degeaba când aţi frământat. După ce îl puneţi în forme, cozonacul trebuie lăsat din nou să crească. Ungeţi cu un ou bătut pe deasupra şi daţi la cuptor.

Puteţi face cozonac cu diverse umpluturi. De exemplu, puteţi folosi ciocolată topită şi coajă de portocală confiată.

Sau puteţi folosi scorţişoară şi zahăr tos.

 

 

 

 

You may also like...

Leave a Reply