Flori de ceapă
Un decor interesant, uşor de realizat şi… foarte gustos.
INGREDIENTE:
- 3 cepe
- 3 linguri ulei de măsline
- 2 linguri oţet balsamic (sau zeamă de lămâie)
- sare
- piper
MOD DE PREPARARE:
Se curăţă cepele, puteţi folosi albe sau roşii. Se întorc cepele, se taie în 4 bucăţi, cu grijă, astfel încât să nu secţionăm ceapa, ea va trebui să rămână întreagă. Cu mare atenţie, tăiem şi bucăţile respective în două. Vom obţine o ceapă secţionată în opt bucăţi. Toate bucăţile sunt unite la bază.
Se pun într-un vas, se toarnă amestecul din ulei, oţet balsamic (eu am folosit zeamă de lămâie), sare, piper. Se ung foarte bine, aveţi grijă să rămână întregi.
Se aşează într-o tavă, lăsând spaţiu între ele, pentru că se vor desface ca nişte nuferi. Turnaţi în tavă şi amestecul balsamic.
Se acoperă tava cu folie de aluminiu şi se bagă în cuptor. Se coc la foc mediu timp de 20 de minute. Depinde şi de dimensiunile cepelor. Puteţi verifica din când în când, dând folia la o parte, dacă sunt gata. După ce s-au copt, luaţi folia şi mai lăsaţi un pic în cuptor. Acest lucru va permite caramelizarea “petalelor”.
Arată grozav pe un platou de aperitiv şi sunt şi foarte gustoase. Veţi reuşi cu siguranţă să vă impresionaţi musafirii.