Gutuiul (Cydonia oblonga)

Originar din regiunea Caucazului, în sud-vestul cald al Asiei, gutuiul este un pom fructifer înrudit cu mărul și părul, fructele sale fiind folosite din vremuri străvechi în gastronomie și în medicina tradițională.
Toate părțile gutuiului se folosesc în scop terapeutic: frunzele, fructele, sâmburii, scoarța.

Fructul are un conținut ridicat de zaharuri, vitamine, minerale. (cupru, calciu, fosfor, sodiu, potasiu).  Sub formă de infuzie, decoct, macerat, lichior medicinal, gutuile mențin sănătatea digestivă, tratează problemele respiratorii, susțin buna funcționare a ficatului și protejează pancreasul.

Frunzele conțin acizi organici, acid citric, oxalic, malic și compuși fitochimici precum quercitina cu acțiune antioxidantă și antiinflamatorie.

Frunzele de gutui se culeg incepând cu luna iunie, până la intrarea în toamnă. Nu se folosesc frunze îngalbenite deoarece valoarea lor terapeutică scade dramatic.
Cea mai bună metodă ede iscare este înșirarea frunzelor pe o ață,. În acest mod se facilitează uscarea uniformă, fără urme de mucegai.Se depozitează în loc uscat și ferit de razele soarelui.

Ceaiul de frunze de gutui se folosește în tratarea hipertensiunii arteriale și a diabetului.

Substanțele active prezente în frunze au efecte sedative și sunt recomandate în stări de nervozitate, depresie, agitație, insomnie. Sunt un remediu excelent în răceli, gripă și infecții gastro-intestinale.

SâmburiI conțin mucilagii și se poate prepara un ceai care ajută la vindecarea tusei, bronșitei și răgușelii. Ceaiul se obține dintr-o linguriță de sâmburi care se opăresc cu o ceașcă de apă fierbinte.

Frunzele de gutui și fructul sunt foarte utile în curele de slăbire, deoarece au proprietăți diuretice și depurative. Ajută la eliminarea toxinelor din organism și la mentinerea greutății optime.

You may also like...

Leave a Reply