Măceșul (Rosa canina)

Măceșul (Rosa canina) este o specie de trandafir sălbatic, foarte răspândit pe teritoriul țării noastre. Poate fi întâlnit la marginea pădurilor, pe terenurile necultivate de la câmpie și în zonele rurale.

Planta crește sub formă de tufă și poate atinge înălțimi de pănă la 5 metri. Este ușor de recunoscut datorită florilor rozalii (de la alb, până la roz pal) și fructelor roșiatice, de consistență cărnoasă, cu un gust dulce-acrișor.

Recoltarea fructelor de măceș se face in luna septembrie, atunci când fructele ajung la maturitate. Se pot consuma proaspete în diverse preparate sau ca decoct, infuzie, macerat, pulbere sau vin.

Fructele măceșului au un conținut extrem de bogat în vitamina C. 100 de grame de măceșe conțin cantitatea de vitamina C echivalentă cu cea care se regăsește într-un kg de portocale.  Consumul de maceșe este recomandat pentru intărirea imunitații inclusiv in cazul copiilor, cu atât mai mult cu cât stimulează pofta de mâncare.

Fructele conțin o mulțime de nutrienți, zaharuri, proteine, celuloză, minerale, dar și complexul de vitamina B, vitamina K, E și vitamina A. Culoare roșie este dată de licopen, un compus natural cu rol antioxidant.

Ceaiul de măceșe tratează intoxicațiile, diareea, afecțiunile hepatice,  palpitațiile  afecțiunile rinichilor și infecțiile urinare. De asemenea, s-au constatat rezultate spectaculoase în reducerea durerilor în cazul artritei reumatoide, precum și o îmbunătățire a mobilității articulațiilor.

Fructele bogate în minerale și antioxidanți sunt un remediu eficient în combaterea răcelii. De asemenea, constituie un  tratament eficient în bronșită și tuse.

Măceșul poate fi valorificat în diverse moduri. Pentru gustul lor plăcut, măceșele sunt folosite în diverse preparate precum lichior, vin, gem sau pastă.

Uleiul de măceșe rezultat prin presarea la rece a semințelor se folosește cu rezultate remarcabile în cosmetică. Este o optiune fantastică pentru pielea uscată, grasă sau tenul matur.

Bogat în acizi grași, betacaroten, vitamina E și D, regenerează celulele și reduce ridurile, reface textura pielii și hidratează, tratează petele pigmentare, și estompează cearcănele.

You may also like...

Leave a Reply