Mușețelul ( Matricaria chamomilla)

Una dintre cele mai cunoscute plante din Romănia, cu un efect terapeutic remarcabil, romanița, așa cum este cunoscută în popor era folosită încă din antichitate în tratarea infecțiilor, problemelor digestive și reumatice.

Mușețelul este o plantă erbacee, anuala, spontană, cu flori albe, regiunea centrală a inflorescenței este formată din numeroase flori galben-aurii. Există și specii de mușețel înrudite care nu au valoare terapeutică.

Mușețelul înflorește începând cu luna mai până la sfârșitul lunii august. Momentul cel mai indicat pentru recoltare este de obicei în lunile mai-iulie, atunci când majoritatea inflorescențelor au petalele dispuse orizontal.

Florile de mușețel conțin peste 120 de compuși activi cu proprietăți importante. Mușețelul are proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene, antioxidante și cicatrizante. Florile au un bogat conținut de vitamina A, calciu, potasiu, zinc, fier, și acid salicilic.

Mușețelul este un bun remediu în probleme digestive, calmează durerile sau indigestia. Acționează eficient în cazul disconfortului abdominal.

Este util în infecțiile căilor respiratorii și ajută la întărirea sistemului imunitar. Este adjuvant în cazul persoanelor care suferă de insomnii și anxietate.Ameliorează inflamațiile cavității bucale și gingiilor.

 

Pentru uz extern, infuzia concentrată de mușețel ajută la tratarea acneei, iritațiilor pielii, revigorează și împrospătează tenul. Are un rol important de tonic capilar. Compuși ai plantei se regăsesc în numeroase produse cosmetice.

Datorită acidului salicilic, nu se recomandă consumul preparatelor din mușețel femeilor gravide și persoanelor cu probleme cardiace. De asemenea, se recomandă precauție la administrarea preparatelor din mușețel persoanelor alergice.

You may also like...

Leave a Reply