Nucul (Juglans regia)

Este un arbore foios, cultivat în livezi, grădini, în regiunea dealurilor, sau sporadic la marginea pădurilor. Nucul a fost introdus în vestul si nordul Europei din vremea romanilor, în prezent este cultivat la scară largă în Franța, Serbia, Grecia, Bulgaria si România, în Asia și America.

Tulpina dreaptă poate ajunge la înălțimi impresionante, frunzele sunt mari, penat compuse, florile se prezintă sub formă de ciucure, fructele sunt globuloase, mari, cu un înveliș cărnos verde care crapă la maturitate dezvăluind sămânța comestibilă, protejată de o camașă lemnoasă.

În scop terapeutic se folosesc mugurii și lăstarii tineri recoltați primăvara, frunzele care se culeg în lunile mai-iunie, coaja verde care se recoltează în august-septembrie și semințele ( miezul de nucă).

Ca și compoziție chimică, miezul de nucă conține grăsimi, săruri minerale ( sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier), vitamine ( A, B, C și E).
Frunzele au în compoziție acid galic și ulei volatil.
Cojile verzi contin tanin, ulei eteric, amidon, acizi organici, substanțe minerale și vitamine.
Miezul de nucă conține grasimi, săruri minerale, proteine și vitamine.

Au acțiune antiinflamatoare, antiinfecțioasă,  depurativă, hipotiroidiană, antidiareică.
Nucul reduce colesterolul, tensiunea arterială, combate nervozitatea și stresul și stimulează pancreasul.  Este recomandat în situații de suprasolicitare psihică.

Părțile utilizate în scop terapeutic se pot folosi sub formă de infuzie și tinctură din frunze, decoct din frunze și coji, tinctură de coji verzi, ulei de nuci, pulbere și alifie din frunze. În farmaciile naturiste puteți găsi produse și remedii precum tincturi, miez de nucă organic, ulei, șampon, creme, pastile.

Miezul de nucă are un conținut bogat în grăsimi și săruri minerale și ajută la menținerea unei greutăți optime dacă este inclus într-o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume și cereale integrale.

Infuzia, decoctul și tinctura obținute din frunzele de nuc sunt remedii eficiente în intreținerea și fortificarea podoabei capilare. Sunt cele mai bune tratamente naturiste împotriva căderii părului. Stimulează circulația la nivelul pielii capului și fortifică rădăcina. Părul devine mai rezistent, are volum, vitalitate și luciu.

You may also like...

Leave a Reply