Roinița ( Melissa officinalis)

Roinița este o plantă perenă, meliferă, aromatică , cu multiple  proprietăți curative. Crește in tufe dense, frunzele sunt de culoare verde intens, iar la presare se simte o aromă plăcută, asemănătoare mirosului lămâii. Creste spontan  la marginea pădurilor și în luminișuri, sau cultivată în grădini.

De la roiniță se folosesc frunzele care conțin substanțe minerale și uleiuri volatile, acizi și taninuri cu acțiune antispastică, sedativă, coleretică, carminativă și antivirală. Se recoltează la apariția primelor flori deschise, de regulă în luna iunie, a doua recoltare putând fi făcută pâna în luna octombrie.

Preparatele din roiniță au efecte benefice în reglarea sistemului nervos. Frunzele de roiniță au un efect ușor sedativ și de ameliorare a stării de spirit și pot fi folosite pentru tratarea anxietății, depresiei, insomniilor și traumelor emotionale. Compușii activi ai plantei sunt benefici în situații stresante și în astenie.

Roinița își demonstrează eficiența și în tratarea problemelor digestive, în balonări, crampe, colite, elimină spasmele și diminuează inflamația.
În răceli, roinița are acțiune antivirală. Ceaiul este indicat pentru a combate stările febrile, durerea de cap, tusea, răgușeala și afecțiunile căilor respiratorii.

Uleiul esențial de roiniță este un bun tonic cardiac, digestiv, sedativ, antidepresiv.
În uz extern, preparatele din roiniță pot trata răni ușoare, echimoze, eczeme și  înțepături de insecte fiind un bun antiseptic.


Frunzele de roiniță se pot utiliza proaspete, congelate sau uscate si în gastronomie pentru aromatizarea salatelor, băuturilor, dar și a cărnii de pește și pui. Uleiul volatil se fosește în industria parfumurilor.

În limbaj popular, roinița se mai numește “floarea stupului” și este foarte populară printre apicultori pentru că mierea de roiniță are un parfum aparte și foarte multe proprietăți curative.

You may also like...

Leave a Reply