Salvia ( Salvia officinalis)
Salvia este o plantă erbacee cultivată ca plantă medicinală și aromatică, originară din sudul Europei și regiunile mediteraneene. Denumirea derivă din latinescul salvare care înseamnă a vindeca, a însănătoși.
Salvia era cunoscută înca din antichitate pentru beneficiile sale. Un vechi proverb spune că “cine are salvie în casă nu lasă bătrânețea să se apropie”.
Salvia este o plantă perenă și poate atinge o înălțime de 30-70 de centimetri. Crește sub formă de tufă, cu frunze catifelate și flori violet. Frunzele au o aromă puternică și un gust amar. Se folosește frecvent în bucătăria mediteraneană ca și condiment.
Bogată in antioxidanți, salvia conține peste 160 de polifenoli care fortifică imunitatea și neutralizează radicalii liberi. De asemenea, s-a demonstrat că stimulează sistemul nervos și are rol benefic împotriva degradării neuronale și a abilităților cognitive.
Salvia conține compuși cu proprietăti asemănătoare estrogenilor. Acest lucru ajută în perioada menopauzei, atunci cănd organismul se confruntă cu o sădere a hormonului estrogen. Salvia ameliorează o mare parte din simptomele neplăcute precum bufeuri, transpiratie excesivă și iritabilitate.
În tulburările de natura gastrointestinală, salvia este un remediu tradițional pentru diaree, balonare, indigestie, precum și în afecțiunile ficatului și căilor biliare.
Salvia tratează faringitele, bronșitele și tusea asociată cu stările gripale. Datorită proprietăților sale antivirale, consumul de salvie are ca efect reducerea febrei și secrețiilor în exces din căile respiratorii.
Este un remediu excelent în abcese dentare, afte, gingivite. Se recomandă spălături cu infuzie de salvie pentru igienizarea cavității bucale.
Ceaiul de salvie tratează tenul acneic, gras, transpirația în exces, vindecă iritațiile, eczemele, infecțiile cutanate, având un puternic efect cicatrizant.
Uleiul de salvie este un excelent remediu în combaterea căderii părului. Un studiu recent a arătat că salvia poate reduce procesul de albire al părului.
Dezechilibrul nivelului antioxidanţilor în organism poate cauza stres oxidativ celular, proces care are un rol major în albirea prematură a părului. Consumul de salvie poate combate stresul oxidativ, cu influență în producția de melanină.
Se recomandă precauție în administrarea produselor care conțin salvie persoanelor epileptice, femeilor însărcinate și celor care alăptează, precum și persoanelor diabetice.