Turtă dulce

Turta dulce, alături de tradiţionalul cozonac, este „prăjitura Crăciunului“. Mirosul de scorţişoară, gustul unic, savuros, te duce cu gândul la copilărie… După ce fraţii Grimm au descris o casă făcută din turtă dulce în „Hansel şi Gretel“, decorată cu tot soiul de bomboane şi creme, brutarii germani au început să coacă turta dulce şi sub formă de căsuţe. Iar în unele zone din Germania se mai păstrează şi astăzi obiceiul modelării turtei dulci sub forma unor case elaborate pe care, în ziua de Crăciun, copiii urmează să le rupă şi să le înghită pe nerăsuflate.

INGREDIENTE:

*Pentru aluat:

  • 200 gr. margarină
  • 1.400 gr. făină
  • 6 ouă
  • 10 linguriţe miere de albine
  • 500 gr. zahăr tos
  • 1 lămâie
  • 1 lingură bicarbonat de sodiu
  • 15 gr. scorţişoară (un plic)
  • 8-10 cuişoare

*Pentru glazură:

  • 160 gr. zahăr pudră (2 plicuri)

*Mod de preparare:

Se topeşte margarina intr-un vas pe foc. Se bat ouăle întregi şi se toarnă peste margarină. Aveţi grijă ca amestecul sa nu fie fierbinte. Se adaugă zahărul şi mierea de albine. Se omogenizează foarte bine. Se stinge bicarbonatul cu zeama de lămâie. Nu aruncaţi coaja, puteţi să o adăugaţi în compoziţie. Va da o aromă plăcută turtei dulci.

Se adaugă apoi se restul mirodeniilor: scorţişoara şi cuişoarele, după ce le-am mărunţit înainte. Amestecul va capăta o culoare maronie, dar nu vă temeţi! Atunci când veţi adăuga făina, amestecul se va deschide la culoare.

Adăugaţi făina şi frământaţi. Învelim aluatul în folie alimentară şi îl punem la frigider. Este un aluat care nu se coace în ziua preparării, ci se lasă 24 de ore la rece.

A doua zi, împărţim aluatul în 4 , luăm o bucată şi o întindem pe blatul de lucru. Nu va fi o treabă uşoară. Aluatul rece va fi destul de greu de întins, cel puţin în primă fază. Decupăm cu formele speciale, procedând la fel cu restul de aluat.

Se coace în tava cuptorului tapetată cu hârtie de copt.

După ce se răcesc, puteţi să le ornaţi după preferinţă. Glazura se face din zahăr pudră. Se pune conţinutul a două plicuri într-un vas. Se adaugă 2-3 linguri de apă şi se amestecă bine. Dacă doriţi o glazură albă, puteţi pune lapte în loc de apă. La fel de bine puteţi folosi pentru o glazură colorată zeamă de sfeclă, pe post de colorant natural. Veţi obţine o glazură de culoare roz. Va rezulta o pastă omogenă cu care se decorează turta dulce. Se lasă să se întărească glazura şi apoi se depozitează, de preferinţă in cutii speciale pentru prajituri, pentru a-şi păstra aroma şi prospeţimea.

You may also like...

Leave a Reply